Geçici Protez
- İmplanttan önce birkaç diş çekildiyse, protez uygulanır.
- Daha çok ön estetik bölge için geçici proteze başvurulur.
- İmplanttan önce dokuların iyileşme süreci için de protez uygulanır.
Kısacası implantı bekleme sürecinde geçici protezler hayat kurtarır. Başta işlevsel olarak rahat olacaksınız. Boşluklardan kaynaklı olarak sorun yaşamanızın önüne geçilir. Bir de estetik görünümü desteklemek için geçici protezler temin edilir. Yine ön yüzeyde bulunan boşluklar, günlük hayatta gülümsemenize engel olur. Bu durum geçici protezler eşliğinde sona erecektir.
Geçici Protez Diş Ağrısı
Adı üstünde geçici bir süre için protez kullanımına yer verilmektedir. Bu süreçte fonksiyon sorunlarının önüne geçilir. Mesela konuşma sırasında rahatsızlık duymanız mümkün değil. Geçici protezler sayesinde günlük hayatınıza devam edersiniz. Merak edenler işlemin detaylarını dikkate alabilir. Örneğin geçici protez diş ağrısı için;
-Protez Öncesi; Protez uygulamalarından önce anesteziye başvurulur. Uyuşturma neticesinde işlemi hissetmeniz mümkün olmaz. Yani uygulama sırasında herhangi bir ağrı ya da acı oluşmaz. Bu durum rahatlıkla geçici proteze başvurmanıza etki edecektir.
-Protez Sonrası; İşlem sonrasında hafif çağlı bir ağrı hissedilebilir. Özellikle de anestezinin etkisi bittikten sonra ağrı baş gösterebilir. Bu gibi durumlarda hekimizin önerdiği ağrı kesicileri ve de varsa antibiyotikleri temin edebilirsiniz.
Geçici protezlere yönelik bakımın da son derece önemli olduğunu belirtmek gerek. Özellikle de diş dokularının zarar görmemesi adına bakım şarttır. Örneğin gün içerisinde 2 kere fırçalamanızda fayda var. Bunun yanı sıra;
- Hekiminiz verdiyse ağır gargarası temin edebilirsiniz.
- Zorlamayacak şekilde diş ipleri de kullanılabilir.
- Kürdan kullanmanız protezlere zarar verecektir.
İşlemin gerçekleştiği gün anesteziden dolayı yeme – içme fonksiyonlarında sorun yaşanabilir. Bunun için daha yumuşak ve çiğnenmesi kolay yiyecekleri tüketmeniz faydalı olacaktır. Aynı zamanda dokulara zarar gelmemesi için çok soğuk ya da sıcak içeceklerden uzak durmanız gerekir.
Geçici Protez Diş Fiyatları
TDB merkezli olacak şekilde diş fiyatları belirlenir. Aynı zamanda kullanılan malzemeler, uygulamalar ve döviz kurları dahi fiyatları etkiler. Bu anlamda geçici protez diş fiyatları nasıl merak edenlere farklı ücretler eşlik eder. Protez fiyatlarının KDV dahi olarak sergilenmesi esas alınmıştır. Temelde protez türlerini ve fiyatlarını belirtmek gerekirse;
- Tek çene ve akrilik olan tam protez için 1.715 TL kadar fiyat belirlenmiştir.
- Bölümlü protez için ise 1.740 TL olarak ücrete yer verilmiştir.
- Hassas tutuculu protez ise tek çene olarak 2.370 TL şeklindedir.
Arkasından implant destekli hareketli protezler geliyor. Hassas tutucu ücreti hariç olarak hesaplanır. Ve de ortalama 2.530 TL’ye yer verilir. Tedavi ücretleri kliniklere ve de hekimlere göre farklılık gösterir. Net bir fiyat öğrenmek adına önce klinik seçmeniz ve muayene olmanız gerekir.
Geçici Diş Protezinin Farkı Nedir?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere fonksiyonel ve estetik açıdan geçici protezler temin edilir. Bu durum daimi takma dişler ile benzerlik göstermesine etki etmektedir. Özellikle de kullanılan materyallerden dolayı takma dişler ile benzerlik göstermektedir. Farklı olarak da protez diş işçiliğine geçilir. Kullanılan diş kalitesi de diğer protezlerden ayrılmasına etki etmektedir. Son olarak daha yumuşak bir orana sahip olduğunu belirtmek gerek.
Geçici Protez Diş Nasıl Takılır
Yukarıda da belirttiğimiz üzere geçici protezlerin birkaç avantaja sahip olduğu açık durumda. Örneğin yeme – içme fonksiyonlarından sorun yaşamamanız için temin edilir. Aynı zamanda estetik görünümleri destekler. Tüm bu avantajları dikkate alanlar arkasından geçici protez diş nasıl takılır sorusuna yanıt arıyor. Şöyle ki;
-Muayene; İlk muayene neticesinde röntgenleriniz dikkate alınır. Çene ile diş yapısının incelenmesi söz konusudur. Muayene neticesinde boşluklar belirlenir. Ve de kalıplar ile ölçüler dahilinde protez hazırlıklarına geçilir.
-Uygulama; Geçici olduğu için sağlam aparatlar ile temin edilmez. Nitekim daha çok İmplant öncesinden kullanılır. İmplant zamanı gelince protezler çıkarılır. Bu anlamda özel yapıştırıcılar ile geçici protezlerin uygulanması söz konusudur.
Geçici – Sabit Protez Farkı Nedir?
Geçici olanlar yukarıda da belirttiğimiz gibi belirli bir süre sonra çıkartılır. Bu yüzden sağlam malzemelerden yapılmaz. Tam tersi olarak sabit protezler için diş desteğine başvurulur. Mevcut dişlerin desteği ile protez hem sağlam hem de sabit hale gelir. Aynı zamanda;
- Hastanın proteze çıkarması mümkün olmaz.
- Metal bir altyapı üzerinden protez uygulamalarına geçilir.
- İsteğe göre metal olmayan altyapısız malzemeler de temin edilir.
Malzeme olarak porselenler devreye girer. Nitekim bu şekilde estetik görünümler desteklenir. Fonksiyondan ziyade estetik de göz önünde bulundurulur. Bu yüzden metalli ya da metalsiz olan porselenler dahilinde protez hazırlıklarına geçilir. Sabit olanlar dişlere bağlı olarak temin edilir ve çıkarılamaz.
Geçici Protez Diş Nedir
İmmediat protez olarak da ifade edilen geçici protezler, dişsiz kalan ağza uygulanır. Üstelik tek bir dişten ziyade birkaç dişe yönelik uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Geçici protez diş nedir merak edenlere, boşlukların doldurulması için uygulanan tedavi biçimidir demek yanlış olmaz. Bu anlamda;
-Fonksiyon; Diş çekimi sonrasında boşluklar oluşur. Boşlukların yeme – içme alışkanlıklarına zarar verdiği açık durumda. Bu yüzden protezler temin edilir. İmplant öncesinde herhangi bir sorun yaşamamak adına geçici protezlere başvurulur. Mesela bu şekilde dokuların iyileşmesi de beklenir.
-Estetik; Ön estetik bölgede meydana gelen boşluklar da sıkıntı yaratır. Özellikle de rahatça konuşamama ve de gülememe gibi sorunlar baş gösterir. Tüm bu sorunların da çözümü basit. Yine geçici protezler dahilinde estetik bir görünüşe sahip olmanız mümkün olacaktır.
Geçici Protez Malzemeleri Nelerdir?
Uygulama sırasında metal ya da metalsiz porselenler temin edilmektedir. Akril olarak ifade edilen malzemeler, estetiği destekler nitelikte. Hem sağlam yapısı hem de görünümü ile dikkat çekiyor. Bu nedenle protez yapımında sık sık göz önünde bulundurulur.
Geçici Protez Kullananlar
Yorumlar dahilinde de geçici protez nasıl, kullanımı ya da avantajları hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Geçici protez kullananlar hem klinik hem de hekim paylaşımında da bulunuyor. Yani tavsiye üzerine tercihte bulunabilir ve harekete geçebilirsiniz. Bu yolla muayene ile tedavi süreçlerine geçilebilir.
Geçici Protez Ne Zaman Takılır?
Muayene sırasında filmler çekilir ve diş – çene yapısı tanınır. Ağızda ki boşlukların belirlenmesi sağlanır. İmplant öncesinde diş çekimi varsa da geçici protezler uygulanır. Bu aşamada dişin çekildiği göne göre protezlerin takılması söz konusudur. Şöyle ki;
- Dişin çekiliği gün içerisinde geçici protez temin edilebilir.
- Çekimden birkaç gün sonra da protez uygulanabilir.
- Daha çok bölgenin iyileşmesi beklenir ve protez takılır.
Geçici Protezler Nereleri Kapsar?
Önceden de söylediğimiz gibi tek bir dişe yönelik uygulanmaz. Eğer ki birden fazla diş çekimi varsa, ona göre protez tasarlanır. Boşluklar dikkate alınır. Mesela ön estetik bölge son derece önemlidir. Burada birkaç dişin eksik olması halinde geçici protezler tasarlanarak uygulanır.
Tek bir dişten ziyade çok sayıda ki dişi de kapsadığı açık durumda. Öyle ki boşluklar belirlenir ve buna göre protez hazırlanır. Üstelik sadece diş yapısı dikkate alınmaz. Hem alt hem de üst çeneyi de kapsayan protezler mevcut. Diş ile çene yapısına bağlı olarak geçici protez tasarımlarına da tedavisine yer verilmektedir.
İmplant Tedavisinde Geçici Protez
Geçici olan protezler implant uygulamalarına kadar temin edilir. İsteğe bağlı olarak geçici olan bazı protezlerin daimi olması da mümkün. Ancak kullanılan malzemenin değiştirilmesi halinde daimi hale gelmesi faydalı olacaktır. Çünkü geçici olanlar sağlam bir yapıya sahip değil. Akril malzemelerden dolayı uzun vadeli değildir. İmplant tedavisinde geçici protez bu yüzden dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Mesela;
- Çok sert olan yiyecekleri tüketmekten uzak durmalısınız.
- Çok soğuk ya da sıcak içecekler de dokulara zarar verebilir.
- Implant tedavisine kadar protez bakımına da önem vermelisiniz.
Geçici Protez Nasıl Kullanılır?
Hekiminizin tavsiyelerini dikkate almanızda fayda var. Mesela yeme – içme alışkanlıklarına yönelik yukarıda belirttiğimiz detaylar sergilenir. Bunun yanı sıra bakım detayları gelir. Bazı durumlarda hekimler gargara tavsiyesinde bulunur. Bu şekilde protez bakımının gerçekleşmesi daha kolay. Aynı zamanda günde 2 kere fırçalamanız gerekir.
Diş ipi kullanımı da fayda sağlar. Sadece protezlerin arasına girmeyen ipleri çok fazla zorlamamak gerekir. Zorlama protezlerin zarar görmesine neden olur. Bir de kürdan kullanılmamalıdır. Yine protezler kürdandan kaynaklı olarak da zarar görecektir.
İmplant Üstü Geçici Protez
İmplantın yerleştirilmesinden sonra da geçici protez uygulamalarına yer verilir. Genelde de implanttan 1 gün sonra olacak şekilde protez temin edilir. İmplant üstü geçici protez yapıştırılır. Bundan dolayı hastanın takıp – çıkarması mümkün olmaz. Neticesinde;
- İmplant yapının kemik ile bütünleşmesi hızlanır.
- Fonksiyonel açıdan rahatlık sağlar.
- En başta ise estetik açıdan geçici protez uygulanır.
Kaynaşmanın etkili hale gelmesi için protezler son derece önemli. Bu yüzden implant üstünden olacak şekilde uygulamalara yer verilir. Nitekim böylece yüksek bir kuvvet açığa çıkar. Kuvvetin implantların üzerine binmesi de kaynaşmanın etkili hale gelmesini destekler. Yani implant uygulamalarının hızlı bir şekilde adapte olması için geçici protezler temin edilmektedir.
İmplanttan Sonra Geçici Protez
Yukarıda belirttiğimiz gibi implanttan sonra geçici protez uygulamaları kaynaşmaya etki eder. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken hususlar ifade edilir. Yani kaynaşmanın engellenmemesi için dikkate alınması gereken bazı durumlar mevcut. Mesela anestezi etkisinden olan hastaların uygulamadan hemen sonra beslenmesi büyük bir hatadır. Aynı zamanda;
-Gıdalar; Yaklaşık 1.5 ay kadar yediklerinize dikkat etmelisiniz. Mesela daha çok yumuşak olan gıdaları seçmenizde fayda var. Orta sert olanları da yavaş yavaş tüketebilirsiniz. Ancak yeşil elma ve leblebi gibi sert yapılı olan gıdalardan uzak durmalısınız. Yapısı yumuşak olan protezler, sert gıdalardan dolayı kırılabilir ve de zarar görebilir.
-Bakım; Gün içerisinde en az 2 kere dişlerin fırçalanması önemlidir. Hatta fırçalama sonrasında ağız gargarası da temin edilebilir. Kaplamalara zarar gelmeyecek şekilde diş ipleri ile de bakım yapılabilir. Zorlamadan diş ipleri eşliğinde bakımınızı destekleyebilirsiniz.